Leánycsapat Története

A fiúkból és leányokból álló csapatt Solymár Atya 1961-ben választotta külön, s így megalakult az

59. sz. Erzsébet Királyné leánycsapat is. A kezdet nehz volt, mivel a cserkészet követelményei szokatlanok voltak az újdonsült cserkészek számára. Atya hatásos nevelése és lelkesítése azonban meghoa gyümölcsét: magával ragadt a fiatalokat és szüleiket is.  

​Erzsébet Királyné

*München, 1837. december 24.

+Genf, 1898. szeptember 10.

Erzsébet Amália Eugénia, becenevén Sisi, osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségéek és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy hazánkban. Erzsébet királyné nyolcadik gyemekként született, egy foggal a szájában, ami az akkori szólások szerint rendkívüli szerencsét jelentett. Mint hét testvére, ő is az udvartól távol, Münchenben tartózkodott, a nyarat pedig családi birtokukon lévő Possenhoffen kastélyba töltötték. 1853-ban kísérte el édesanyját és nővérét anyai nagynénjéhez, hogy találkozzon unokatestvérével, Ferenc József császárral akit Ilonának, Erzsébet nővérének szántak. A császár azonban Erzsébetet választotta, akit az eljegyzés után feleségül is vett 1854. április 24-én Bécsben.

A megismerkedés és az esküvő közötti egy évben Erzsébetnek rengeteg kellett tanulnia hiszen nem trónra szánták. Anyanyelvén, a németen kívül még angolul, franciául és csehül is beszélt, később pedig magyarul és ógörögül is megtanult. Az ifjú császárné bécsi tartózkodásának első napjától boldogtalannak érezte magát a merev és szigorú bécsi udvarban, amit anyósa, Zsófia főhercegnő testesített meg. Férjével keveset lehetett együtt, hiszen őt lefoglalták az állami ügyek. Négy gyermekük született, Zsófia, Gizella, Rudolf és Mária Valéria.

Magyarországon többször is járt, de a legfontosabb látogatást 1867-ben tette, mikor őt és férjét magyar királyi párrá koronázták. Ezt követően teljesen visszavonult a politikától.

1898 szeptemberében Genfben tartózkodott, ahol egy olasz anarchista egy hegyesre fent reszelővel szíven szúrta. Erzsébet ezt követően még felszállt egy hajóra, ahol összeesett. Ekkor vette észre a hajó személyzete a szúrt sebet. Visszafordultak, hogy kórházba vigyék, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.